Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Νέες επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό- Επίτροπο του ΔΝΤ σε ρόλο ελεγκτή βάζει η κυβέρνηση

Σε νέες επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα προχωρά η συγκυβέρνηση με την συγκατάθεση της οποίας τοποθετείται ο σύμβουλος - εμπειρογνώμονας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πέτερ Ράτκλιφ προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως όλες οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις αλλά και να εξυγιανθεί το σύστημα μέσω της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Σύμφωνα με αποκάλυψη του Real.gr με έγγραφο που περιλαμβάνεται στην τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου, ο διορισμός του γίνεται για περίοδο έξι μηνών από την 8η Μαΐου 2014, στο πλαίσιο του έργου: Φορολογική πολιτική και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.


Υπενθυμίζεται πως στην καταγγελία ότι η Κυβέρνηση τοποθέτησε επιτετραμμένο εμπειρογνώμονα του ΔΝΤ στο υπουργείο Εργασίας για να παρακολουθεί τη διαδικασία κατάργησης των επικουρικών συντάξεων και την εφαρμογή της βασικής σύνταξης προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος.

Από την πλευρά τους, στελέχη του υπουργείου Εργασίας επιβεβαιώνουν τη συνεργασία σε επίπεδο τεχνικών συμβούλων αλλά διαψεύδουν τις αιτιάσεις περί επιτροπείας.

Αναλυτικά, η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου:

«Με απόφαση της μνημονιακής κυβέρνησης στις 8-5-2014, ο τεχνοκράτης του ΔΝΤ Peter Ratcliffe ορίστηκε Επίτροπος της Τρόικα στα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία, μετά από συμφωνία της μνημονιακής κυβέρνησης και της Τριαρχίας των δανειστών! Τοποθετήθηκε ήδη σε πλήρως οργανωμένο γραφείο στο Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κύριο καθήκον του ειδικού εμπειρογνώμονα του ΔΝΤ θα είναι η παρακολούθηση της διαδικασίας κατάργησης των επικουρικών συντάξεων με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος-βιωσιμότητας των Ταμείων από 1-7-2014, καθώς επίσης και η πιστή εφαρμογή του μνημονιακού νόμου (ν. 3863/2010), που ορίζει ότι από 1-1-2015 το κράτος θα εγγυάται μόνο τη βασική σύνταξη που ανέρχεται σήμερα στα 360 ευρώ.

Έτσι, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της, η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου εμπαίζει απροκάλυπτα τους Έλληνες συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Προετοιμάζεται να εφαρμόσει τους σκληρούς ασφαλιστικούς νόμους (ν. 3863/2010, 4093/2012 κ.ά.) στο πεδίο των συντάξεων.

Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό ότι μετά τις τριπλές εκλογές της 25ης Μαΐου 2014 η κυβέρνηση θα κλιμακώσει την εφαρμογή των πιο σκληρών μνημονιακών συστημάτων που έχουν ψηφιστεί, βάσει της ρήτρας της διαρκούς ανταγωνιστικής υποτίμησης όλων των παροχών του Κοινωνικού Κράτους.

Το πρώτο βήμα έγινε ήδη με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου 2015-2018 (ν. 4263/2014), σύμφωνα με το οποίο οι κοινωνικές δαπάνες του Ελληνικού Κράτους το 2018 θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις αντίστοιχες της Βουλγαρίας!

Έτσι η κυβέρνηση μετεκάλεσε, σύμφωνα με δέσμευσή της με την Τριαρχία των δανειστών, και τοποθέτησε ως πανεπόπτη-παρατηρητή όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων τον κ. Peter Ratcliffe, προκειμένου να προβεί σε περικοπές των συνταξιοδοτικών δαπανών που θα συνεπιφέρουν δραματικές μειώσεις όλων των συντάξεων των Ελλήνων ασφαλισμένων.

Η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος για τα Επικουρικά Ταμεία και η εγγύηση του κράτους μόνο της βασικής σύνταξης από 1-1-2015 (που ανέρχεται σήμερα στα 360 €), δημιουργούν εκρηκτικό τοπίο και θα περιαγάγουν αφενός μεν τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συνταξιούχων κάτω από το όριο της φτώχειας, και αφετέρου τα Ασφαλιστικά Ταμεία κάθε είδους χωρίς αποθεματικά.

Με τις διαρκείς ελαττούμενες εισροές εισφορών και τη διαρκώς μειούμενη κρατική επιχορήγηση, η μνημονιακή κυβέρνηση με την πολιτική της σκοπεύει να καταντήσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία θλιβερά και καθημαγμένα φιλανθρωπικά ιδρύματα!

Οι περήφανοι Έλληνες συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι, όμως, δεν θα το επιτρέψουν!».

Αλλαγές στο ασφαλιστικό με την ενοποίηση 60 φορέων

Παράλληλα, αλλάζει ριζικά το τοπίο στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, καθώς ξεκινά η διοικητική και οικονομική ενοποίηση 60 διαφορετικών φορέων που χορηγούν κύριες, επικουρικές συντάξεις και προνοιακά επιδόματα.

Ήδη, άρχισε η εκπόνηση μελέτης από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), (πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του οποίου είναι ο Νίκος Φίλιππας), έπειτα από την υπογραφή σχετικής σύμβασης από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, την οποία δημοσιεύει σήμερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες με στόχο το νέο ασφαλιστικό μοντέλο να νομοθετηθεί το αργότερο έως τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ και την εφαρμογή των νέων πληροφοριακών συστημάτων.


ΑΠΟ alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας